HockeyNews
PLUS

Rönnberg tippar skyttekung i Frölunda – och topp fyra-lagen i SHL

(15410) Roger Rönnberg/Lucas Raymond
Bildbyrån

Publicerad: 19 september 2020

FacebookXWhatsApp

Frölunda laddar om efter sjundeplatsen i våras vilket var en missräkning.

Huvudcoachen Roger Rönnberg pekar här ut sitt lags skyttekung, tippar topp fyra i SHL och berättar vilka förväntningar han har på stjärnskottet Lucas Raymond.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Frölunda är det lag som senast vann SM-guld i svensk hockey. Finalsegern mot Djurgården 2019 gör att göteborgarna fortfarande är regerande mästare eftersom slutspelet 2020 ställdes in på grund av coronapandemin.


Huvudtränaren Roger Rönnberg, som har lett Frölunda till SM-guld både 2016 och 2019, ser fram emot SHL-premiären mot HV71 hemma i Scandinavium.


Göteborgarna har tagit farväl av poängkungen Ryan Lasch och också av Rhett Rakhshani, Samuel Fagemo och majoriteten av backarna från förra säsongen.


– Vi har ett litet annat lagbygge i år än ifjol. Det kommer att påverka oss mest, tror jag. Ifjol var vi nästan lite framtunga i vårt lagbygge. Vi hade väldigt många offensivt skickliga forwards som jag hade svårt med att hitta roller till allihop och få rollacceptans på alla forwards. I år ser det lite annorlunda ut. Vi har en rollacceptans och vi har fyra kedjor som kommer att jobba stenhårt och vara jobbiga för motståndarbackarna att möta. Och kanske en lite mer offensiv backsida, säger Rönnberg till HockeyNews.se.


Ryan Lasch har lämnat Frölunda, som tar emot HV71 i SHL-premiären 2020. Foto: Bildbyrån.


– Det är både medvetet och omedvetet hur vi har byggt om och hur vi ser ut. Vi är mycket yngre i år än tidigare år, men det har också med världssituationen att göra. Vi har anpassat vår lönebudget en hel del till rådande omständigheter, säger Rönnberg och syftar på att Frölunda liksom de flesta andra SHL-lag har fått strama åt till följd av coronapandemin.


LÄS MERSkadade Frölundaduons kamp mot klockan inför SHL-premiären


– Det känns också som väldigt bra tajming eftersom vi har väldigt många duktiga unga killar som är på väg upp och på väg in hos oss.


Den största talangen av dem alla är högerskytten Lucas Raymond. Den 18-årige forwarden fanns med i 33 SHL-matcher förra säsongen och gjorde då fyra mål och sex assist.


I år får han en framskjuten position i laget och gott om tid i powerplay.


Vad förväntar du dig av Lucas Raymond den här säsongen?


– Samma sak som jag förväntar mig av alla unga killar. Att de kommer med energi varje dag till laget och verkligen vill visa upp hur duktiga de är. Det är det absolut viktigaste. Det är det jag förväntar mig, säger Rönnberg.


– Sedan får vi se rent hockeymässigt, så är det ett samarbete där vi ska hjälpa honom och de andra unga killarna att integreras i laget. Både få och ta roller som gör att de kan växa under säsongen. Det är ett ständigt jobb.


Rönnberg har satt ihop en kedja med Raymond, slovenske centern Jan Mursak och mångsidige Simon Hjalmarsson.


– Vi provade det från början av säsongen. Jag tycker att de har en väldigt bra miljö i den kedjan av att lyfta fram varandra. Lucas kommer varje dag med just den energin och får fart på två veteraner, tycker jag, med sin ungdomliga entusiasm och sin härliga passion till hockeyn. De två andra hjälper Lucas framåt med vad som krävs för att bli senior på riktigt, att tre dar i veckan bli mer konsekvent i sitt spel. De gör varandra bättre.


Jan Mursak blir Frölundas skyttekung i SHL, tror huvudtränaren Roger Rönnberg. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån.


Ryan Lasch är fortfarande en snackis, inte bara för att han är klubblös, utan för att han har betytt så mycket för Frölundas offensiv både vid guldet 2016 och 2019 samt i Champions Hockey League.


Har ni suddat ut det avbräcket?


– Nej, det går inte att tänka så. Ryan är en så speciell spelare. Jag tror att börjar man tänka så är man snett ute. Ryan är Ryan. Han har fördelar och han har nackdelar, menar Rönnberg.


– Det som händer är att det öppnas en jäkla massa istid och möjligheter för andra. Att tänka att man ska ersätta alla de poäng som Lasch gjorde år efter år här, så tänker inte jag riktigt. Varje år får man göra en ny resa med ett lag.


Sjundeplaceringen i SHL i våras är den sämsta noteringen i grundserien under Rönnbergs åtta år som huvudtränare i Göteborgsklubben.


– Vi hade problem med att vara konsekventa i vårt lag i år med att få upp vår lägstanivå. Vår högstanivå var jättebra. I avgörande matcher så var vi väldigt väldigt pålitliga och gjorde många bra matcher. Men vi hade problem med vår jämnhet i spelet och jag tror att det kommer att vara mycket bättre i år, säger han.


– Sedan är det att få till högstanivån att den blir lika hög så att vi blir bra i cupspel, när det blir vinna eller försvinna. Det känns viktigt.


Inför förra säsongen bad HockeyNews.se Roger Rönnberg att tippa sitt lags skyttekung i SHL. Valet föll på Simon Hjalmarsson.


Men lagkaptenen Joel Lundqvist blev ett mål vassare och gjorde 17 mål mot Hjalmarssons 16. 


– Jaså, Joel han ett mer. Naaaah, väser Rönnberg.


Men han får en ny chans att tippa skyttekung 2020/2021 i Frölunda.


– Oj, vad svårt. Jag brukar vara dålig på att tippa. Kan det vara Jan Mursak? Eller nån back till och med? Eller är det Johan Sundström? Eller Nicklas Lasu? Jag tycker att många ser bra ut, men jag säger Jan Mursak som skyttekung till slut.


– Han har nog bäst snitt i SHL över de spelare vi har. Jag tror han ligger över 1,0 i de matcher vi har spelat. Han har spelat ganska få matcher. Bara tio tror jag. Det är kanske för dåligt underlag?


Mursak har gjort tio mål på 15 matcher (0,67) i Frölundatröjan sedan tidigare. Rönnberg har hyfsad koll, men är ingen kalenderbitare uppenbarligen. Fast lägger man till assistpoängen, som är tio till antalet, får man ett poängsnitt för Jan Mursak på 1,33.


LÄS MERRönnberg: "Han blir Frölundas skyttekung i SHL den här säsongen"


Roger Rönnberg får en chans att tippa topp fyra i SHL och har Frölunda som ett av topplagen.


– Vi tror att HV71 som vi möter (i premiären) kommer att vara ett av lagen som är med där uppe i slutändan. Vi tror att Färjestad och Luleå också är de lag som på förhand ser intressantast ut. Men jag tror att det kommer att vara oerhört jämnt. Var hamnar Rögle? Var hamnar Skellefteå? Det finns många lag som jagar på och vill och kan vara där uppe tror jag, säger Rönnberg.


Han konstaterar:


– Det kommer att bli en fajt mot kanske lite andra saker, både med föreningens totala ekonomi i coronatider och hur klarar man ifrån viruset och håller sig sjukdomsfri och skadefri och så vidare? Det finns många fler osäkra parametrar i år än nånsin, tycker jag. Det gör det lite mer ovisst än tidigare att tippa.


***


Bra? Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!